Специалисти по детски болести от София преглеждат безплатно деца в Бургас днес. Инициативата е част от Националната програма „Детско здраве“, в която участват водещи специалисти от болница „Пирогов“ и лекари от Столична лекарска колегия. Прегледите ще се извършват до 13.00 часа в сградата на ДКЦ 1. За началото на кампанията в Бургас пристигнаха министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, д-р Валентин Димитров - изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Пирогов“, д-р Явор Пукалски -  началник на отделението по детска ортопедия и травматология в УМБАЛСМ „Пирогов“ и д-р Ваньо Видков – председател на УС на Столична лекарска колегия на БЛС.
За днешните безплатни профилактични прегледи са записани над 400 деца от Бургас и региона. 
“Към момента в Бургас има 13 специалисти от различни специалности. Записани са много деца, няма да връщаме никой. Целта ни е да предложим високоспециализирана профилактика. Аз като министър гарантирам, че това ще навлезе като рутинна практика в здравеопазването“, коментира здравният министър д-р Асен Меджидиев. 
По думите му, точно тези профилактични прегледи са изключително важни за рисковите заболявания и за помощта към местните специалисти не само в Бургас, но и в цялата страна.
“Получава се и по-добра комуникация между местните педиатри и високоспециализираните отделения в столицата. Така се подобрява връзката. Знаете какво се случи точно преди седмица – точно от Бургас транспортирахме с въздушна спешна помощ дете в “Пирогов“, което е, слава Богу, живо. Към момента от реаниматорите научават, че има подобрение. Ето в това е уникалността на тази кампания – лекари помагат на лекари. Тази кампания е от 2012 година и започна в София, именно в “Пирогов“, с идеята всяка последна събота на месеца да преглеждаме деца. Два месеца я направихме и си дадохме сметка, че за това време бяхме прегледали над 100 деца от други градове. Тогава се взе решение наши специалисти да посещават различни градове в България и да направим тази кампания национална“, допълни д-р Меджидиев. 
В Бургас той обяви, че напредва и проектът за столичната детска болница.  
“Искам да похваля Община Бургас и областния управител за проекта, който направиха за детска болница в Бургас. Миналата сряда Министерски съвет гласува решение за болницата, с което беше създадено самото дружество. Това е от огромно значение за националната ни сигурност, за системата на здравеопазването ни. Щастлив съм, че Бургас работи много добре. С бързи темпове се движим и в София, като в момента правим ПУП за терена на детската болница. През есента дадохме и 25 млн. лева за такава болница в Пловдив, където вече направиха първа копка“, каза още здравният министър. 
"В конституцията на страната ни е записано едно нещо – основен приоритет на държавата, за националната сигурност, е детското здравеопазване и грижата за децата. Когато в най-краткия, но най-съществен закон е записано това, то ние няма какво да добавим, освен да направим това, което е необходимо, за да се осъществи. Инвестицията в нашите деца е инвестиция в бъдещето. В крайна сметка те трябва да бъдат здрави. Аз съм, реално погледнато, и педиатър, защото това е първата моя специалност. Наличието на детски болници в цялата страна е жизнено важно, но е жизнено важно и това, че трябва да имаме кадрите за тези болници. В крайна сметка сградния фонд се строи, но специалистите правят болницата", коментира от своя страна директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“, д-р Валентин Димитров. 
Запитан възможно ли е новата детска болница в Бургас да се превърне във филиал на “Пирогов“, той отговори: "Това би било от полза чисто като име. При съвременните взаимоотношения в здравеопазването дали една болница е филиал на друга няма никакво значение.".