Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби предупреди, че Русия и Иран разширяват сътрудничеството си в областта в областта на отбраната, предаде ДПА.
Подкрепата на Иран за руската армия продължава да се увеличава, заяви Кърби вчера - навръх първата годишнина от инвазията в Украйна.
Той каза, че "Русия предлага на Иран безпрецедентно сътрудничество в областта на отбраната, включително по отношение на ракетите, електрониката и противовъздушната отбрана". 
"Смятаме, че Русия може да предостави на Иран изтребители. Иран също така се стреми да закупи допълнително военно оборудване от Русия, включително радари за щурмови хеликоптери и учебно-бойния самолет Як-130", каза той.
По думите му през ноември Техеран е доставил на Москва танкови боеприпаси.
Засилването на сътрудничеството в областта на отбраната между Иран и Русия ще усложни положението не само в Украйна. Това може да влоши ситуацията в областта на сигурността в Близкия изток за партньорите на САЩ, предупреди говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом.
Техеран, например, иска да закупи допълнително военно оборудване от Русия, включително бойни хеликоптери и радари, каза Кърби.