Никога досега не бях виждала бежанци, които с идването си в друга държава да мислят за връщането си в родината. Това мнение изрази представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанци (ВКБООН) в България Седа Кузуджу. За БТА тя коментира впечатленията си от последствията на войната в Украйна година по-късно.
За завръщане е още рано 
Пораженията от войната в Украйна са огромни, каза Кузуджу. По думите й според ВКБООН в краткосрочен план не се предвижда възможност за украинските бежанци да се завърнат в родината си.
Общо 90% от украинците в България са от източните части на Украйна, където са най-големите поражения. Затова според нас към момента е невъзможно тяхното връщане там. ВКБООН поставя две условия за завръщане – да се гарантира безопасността на хората и завръщането им да е при запазване на тяхното достойнство, обясни Кузуджу. Тя смята, че докато това стане възможно всяка държава, приела украински бежанци на своя територия, трябва да положи усилия за тяхната интеграция.
ВКБООН предвижда 19,4 милиона щатски долара за дейности за подобряване благосъстоянието на украинци в България. Голяма част от средствата ще бъдат за предоставянето на закрила, както и за осигуряването на правна помощ, регистрация на документи и др. Ще се работи и за това те да имат възможност да работят, отбеляза още Кузуджу.
Солидарност и разбиране
Кузуджу разказа, че при избухването на войната в Украйна й се е наложило за втори път да работи в извънредна за Европа ситуация. Първият път е по време на сирийската криза. По това време тя е била в Сърбия, където е станала свидетел на интензивната работа на доброволците за подкрепа на бежанците. Според Кузуджу при ситуацията с Украйна се откроява значителният брой на доброволците и участници от обществото за подпомагане на украинците.
Видях как деца пътуват до границата, за да занесат подаръци на украинските деца, даде пример тя. 
Кузуджу спомена още, че за първи път се е видяло как правителства предприемат едновременни действия за промяна в нормативната уредба за активиране на директивата на Европейския съюз за временна закрила. Не съм била свидетел на такава солидарност и такива усилия да се разбере какво означава за хората да бъдат разселени, коментира тя.
Седа Кузуджу идва в България в края на миналата година от Словакия. Тя оценява положително действията на институциите за подкрепа на бежанците от Украйна.