Поредната група от български антарктици се завърна днес на летището в София, съобщават от Българския антарктически институт.
Председателят на Българския антарктически институт и ръководител на българските полярни експедиции проф. Христо Пимпирев отбеляза, че експедицията е знаменателна с първото в морската ни история достигане до бреговете на ледения континент на българския военен научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий". Екипажът на кораба с помощта на логистиците от полярната ни база успяха без пристан, само с надуваеми лодки и понтон, без двигател, да разтоварят 80 тона товари, включително два 20 футови контейнера на българската и испанската база, както и да направят плавания при сложни полярни метеорологични условия до островите Дисепшън и Кинг Джордж.
От кораба се извърши и голяма по обем научна работа по ихтиология, морска биология и геология. След десет дни българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" ще бъде зазимена за предстоящата полярна нощ и корабът ще отплава отново през пролива Дрейк, Южния и Атлантическия океан към родината.