Швейцарското правителство се опитва да получи одобрението на парламента за изпращане на нов пакет хуманитарна помощ за Украйна и Молдова, на стойност 140 млн. швейцарски франка (151 млн. долара), съобщиха швейцарските власти, цитирани от Ройтерс.
Швейцария вече е отпуснала 1,3 млрд. швейцарски франка в подкрепа на Украйна, включително 270 швейцарски франка в помощ на хората в страната и 1,03 млрд. швейцарски франка в подкрепа на украинците, които са избягали в Швейцария.
Близо 75 000 украинци са получили убежище в Швейцария от началото на войната на 24 февруари миналата година. Около 25 000 украински граждани са приютени от швейцарски семейства.
Правителството каза, че е убедено, че продължаването на подкрепата е необходимо за подобряване на "опасната ситуация", в която се намират хората в Украйна, където 40 процента от населението разчита на помощи.
"В хуманитарен, дипломатически план и като имаме предвид възстановяването можем да подкрепим Украйна", каза на пресконференция в Берн швейцарският външен министър Игнацио Касис.
"Нуждите на терен са огромни", допълни той.
По-голяма част от средствата - 114 млн. швейцарски франка - са предназначени за Украйна, а 26 млн. швейцарски франка - за Молдова. Новият пакет помощ включва изграждане на убежища в училищата, ремонти на болници и енергийната инфраструктура или малки заеми за малките селскостопански предприятия.
Разминирането и психологическата и социална подкрепа за населението също са сред проектите, които ще бъдат подкрепени.
Неутрална Швейцария се солидаризира със санкциите на Европейския съюз срещу Русия, включително ограниченията срещу 1300 физически лица, и замрази активи на стойност 7,5 млрд. швейцарски франка.
Берн обаче блокира износа на произведени в Швейцария оръжия от Германия, Дания и Испания за Киев, позовавайки се на своите закони за неутралитета.
"Правителството е убедено, че военната помощ не е верният път", каза пред журналисти Касис.