Пред съюзниците от източния фланг президентът на САЩ Джо Байдън днес потвърди отново твърдия ангажимент на страната си към член 5 от учредителния договор на НАТО, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Белия дом.
Полският президент Анджей Дуда предложи на Байдън да засили американското военно присъствие в Полша, като разположи там военна техника и оръжие.
"Обърнах се към президента Джо Байдън (с предложение - бел. ред.) американската армия да премести на определените за тази цел на територията на Полша места своя военна техника, свое оръжие, за да засили потенциала на американското присъствие", каза Дуда. Полският президент подчерта, че това предложение е получило "голямо внимание".
В отговор на въпрос дали Байдън е направил някакви конкретни обещания или декларации за увеличаване на американското военно присъствие в Полша, Дуда каза, че не очаква такава бърза реакция. По думите на полския президент Байдън трябва да обсъди този въпрос с американските военни.
Дуда заяви още, че изпращането на военно оборудване в Полша е по-лесно от разполагането на военнослужещи, предаде Ройтерс.
По думите на полския президент, ако има решение за предоставяне на изтребители на Украйна, Полша първо ще изпрати съветски изтребители МиГ.
Литовският президент Гитанас Науседа каза, че е предложил на американския си колега да разположи реактивни системи за залпов огън "Хаймарс", щурмови хеликоптери и системи за наблюдение на въздушното пространство в балтийските държави.