Чрез договорите на Република Северна Македония с Гърция и България „се извършва геноцид над македонския народ”, смята председателят на Академията на науките и изкуствата в Северна Македония (МАНУ) Люпчо Коцарев, който от трибуната на Годишното събрание на академията призова депутатите да не гласуват промени в конституцията. 
„Призовавам всички 120 депутати в македонския парламент, единодушно да се обявят против конституционните промени – това ще бъде малка стъпка за тях, но огромна за (Република Северна) Македония. Ако сега кажем „не“, колкото и парадоксално и противоречиво да изглежда на пръв поглед, (Република Северна) Македония ще има повече шансове да бъде равноправен член на ЕС, да оцелее и да не се разпадне. В противен случай, ако допуснем конституционни промени, това ще означава широко отваряне на вратите за други, нови, нереални и мъгляви искания“, каза Коцарев. 
По думите му трябва да се зададе въпросът дали ЕС изобщо мисли за разширяване, "ако се вземат предвид оценките на Европейската инвестиционна банка, че разходите за възстановяването на Украйна ще възлиза на приблизително един трилион евро, което съответства на целия бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г., а Германия, чийто индустриален модел, според него, започва да се срива, няма фискален капацитет да осигури дори част от тази сума".
По време на годишното отчетно събрание и изказването на Коцарев, част от служителите на МАНУ протестираха с транспаранти с искане за увеличение на заплатите, твърдейки, че ръководството им съчувства, но не предприема конкретни стъпки, а основният проблем според тях е законът за МАНУ, който е блокиран в парламента на страната.