На официална церемония в Конгресния център на Международен панаир-Пловдив бяха връчени наградите "Златен ритон" и медалите на отличените участници в Международния конкурс за вина и спиртни напитки. Те са част от съпътстващата програма на 30-то издание на Международната изложба за лозарство и винарство "Винария 2023". Наградата "Златен Ритон" в категория червени вина  от предходни реколти бе връчена от вицепрезидента Илияна Йотова на винарска изба "Suvla" за вино "Reserve", Syrah, 2020 г.
Наградата "Златен Ритон" в категория "бели вина от последна реколта" получи винарска изба "Вила Юстина" за вино "Четири сезона – Лято" – Совиньон блан & Семийон, реколта 2022 година. В категорията "розови вина от последна реколта" призьор бе "Ловико Лозари" за вино "Craftman's selection", Каберне Совиньон & Гъмза, реколта 2022 г. "Stephan Pirev wines"  получиха ритон в категория "бели вина от предходни реколти" за вино "Eager", Шардоне, реколта 2021 г.
Жури от 14 енолози, членове на Съюза на енолозите в България, преподаватели от Университета по хранителни технологии и специалисти в областта на виното, оценяваха пробите по 100-точковата система на Международната организация по лозата и виното. 
Ректорът на УХТ проф. д-р Пламен Моллов също така представи новата магистърска програма, която се реализира под егидата на OIV - "Technology of Wine and Wine-Based Beverages". Програмата ще даде възможност на студентите да участват активно във формирането на лозята и агромероприятията, да оценяват зрелостта на гроздето, да контролират всички процеси във вино­производството, стабилизиращи обработки и бутилиране, посочи Моллов. 
Тържествена Дионисиева клетва положиха възпитаници на Университета по хранителни технологии, завършили специалност "Технология на виното и пивото" и започнали работа в лозаро-винарски фирми.
Официални гости на церемонията бяха Тодор Джиков, зам.-министър на земеделието, Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма, Н. пр. Джузепина Дзара, посланик на Италия у нас, проф. Виторино Новело, вицепрезидент на Комисията по лозарство на Международната организация по лозата и виното, проф. Мартин Банов, председател на Селскостопанска академия, Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната Агенция по лозата и виното, Йордан Чорбаджийски, председател на Националната Лозаро-Винарска Камара, представители на държавната и местната власт.