„С много голямо желание решихме да направим тази постановка в този театър. Русенската публика ще види нещо, което е нестандартно като сценична визия и в същото време толкова реално и естествено за времената, в които живеем“, каза преди премиерата на Русенската опера на „Тоска“ от Джакомо Пучини режисьорът на спектакъла Орлин Анастасов. Представлението ще се играе в събота от 19 часа в Доходното здание.
Именитият бас, който този път не е участник в спектакъла, а е творецът, който го изгражда, предлага съвременен прочит на създадената през 1899 година и издържана в духа на 19 век творба. Тя отново разказва вечната история за силата на любовта, за ревността и за саможертвата в името на любовта.
Спектакълът включва мултимедийна сценография и 3D-мапинг, сътворени от художничката Полина Герасимова.
„Опитали сме се да съчетаем тази визия със сценичната игра. Не е лесно, когато имаш мултимедия, да построиш режисурата на спектакъл. Има много моменти, в които публиката ще остане впечатлена. Русенци ги очаква нещо интересно и запомнящо се“, каза Анастасов.
Диригент на спектакъла е Вилиана Вълчева, хормайстор е Стилияна Димитрова-Хернани.
В образа на Флория Тоска ще се превъплъти Цвeтeлина Василева. В ролята на Марио Каварадоси публиката ще види Борис Луков, а Барон Скарпиа ще бъде Добромир Момеков.
Участват хор и оркестър на Държавната опера в Русе.