„Създадена от огъня на думите и пръстта на историята, „Глина“ е книга за любовта като съзидание и наказание. За ревността като проклятие. За мистичната сила на един майстор, който ведно с глината вае съдбата си.“ Така издателите на романа на Виктория Бешлийска представят нашумялата й книга, която ще има премиера в Русе на 5 юли, вторник, от 18 часа в регионална библиотека „Любен Каравелов“.
„Глина“ е един от феномените на българския книжен пазар. Само за три седмици от официалното си обявяване, дебютният роман на Виктория Бешлийска успя да се превърне в най-продаваната книга за 2020 година на сайта на „Софтпрес“ още на етап предварителни поръчки. „Хеликон“ я обяви за Книга на 2021 година, спечели избора на читателите на предаването „Библиотеката“ по БНТ за 2021, наред с това дойде и Европейската награда за литература „Еврокон“ 2021 за дебют. За 18 месеца „Глина“ достигна общ тираж от 60 000 копия и предстои излизането на 10-ти тираж. Романът бе и сред номинираните за националната награда „Елиас Канети“ в Русе.
Виктория Бешлийска е филолог, работила е като учител, редактор на художествена литература и се е занимавала професионално с маркетинг и реклама. В момента е отдадена изцяло на литературата. Автор е на блога „По дирите на думите“, който наброява 60 хиляди последователи във фейсбук и има за цел да събира стари български думи, разпространявайки силата и енергията на родния език.
Два дни по-късно, на 8 юли, петък, също от от 18 часа, в библиотеката ще гостува и известният столичен бард Ивайло Диманов. Той идва с китара и най-новите си стихове, събрани в книгите „Танцувай с мен, Самота!“ и „Всички пътища водят към Гарибалди“. 
Ивайло Диманов е известен не само със своята поезия, но и с разкази, песни и театрална критика. Превеждан е на английски, френски, италиански, сръбски, турски и руски.