Регионалните структури на две учителски организации - синдикат „Образование“ на КТ „Подкрепа“ и Националния учителски синдикат, се разгневиха заради неглижирането на ролята им при утвърждаването на Колективния трудов договор /КТД/ за системата на предучилищното и училищното образование с Община Русе.
„Между Община Русе и Синдиката на българските учители бе сключен нов общински колективен трудов договор. На подписването присъстваха председателят на СБУ д.ик.н. Янка Такева, председателят  на СДСОРБ Асен Александров, областният координатор на Регионалния съвет на КНСБ - Русе Боянка Димитрова и председателят на ОбКС на СБУ - Русе Пламен Атанасов“, съобщи общинският пресцентър след подписването на документа. Същата информация излезе и на официалната общинска страница в интернет.
„Моля Ви да отмените и опровергаете представените от Вас новини в сайта на Община Русе, в сайтовете и книжните издания на медиите, във връзка с подписването на Общински КТД на 20.02.2023г. като неверни, манипулативни и дискриминационни.“ Това написа вчера в остро писмо до кмета Пенчо Милков председателят на Регионалния синдикат „Образование“ на КТ „Подкрепа“ Гицка Харизанова и подчерта, че Синдикатът на българските учители „не е страна и не може да подписва общински КТД“ и в него участват само синдикати и работодателски организации. 
Възмущение по същия повод с официално писмо изрази и председателят Общински координационен съвет на Независимия учителски синдикат към КНСБ Елена Маждракова.
Час по-късно на сайта на Община Русе бе качен редактиран материал за сключения Колективен трудов договор в сферата на образованието и помести снимка с всички участници в церемонията.
„Община Русе поднася своите извинения за причиненото неудобство и благодари на социалните партньори за градивния диалог“, заяви общинският пресцентър в съобщението за корекцията.