Таксиметрови водачи организираха в късния следобед във Враца мирно шествие с над 50 коли, които преминаха по главни улици в града, без да пречат на движението. Причина за шествието бе загиналият снощи, при катастрофа с ТИР, техен колега. Засега няма яснота как точно се е случила катастрофата, но при направения наркотест на водача на камиона – турски гражданин, е установена употреба на амфетамин. Той е задържан за 24 часа.
„С шествието искаме да дадем гласност, искаме справедливост“, сподели Павел Алипиев - син на загиналия. По думите му, ако български гражданин бъде заловен, че е употребил наркотици и е участник в катастрофа – ще бъде задържан и съден, но турският гражданин ще бъде пуснат да си отиде в Турция. „И ние трябва да търсим справедливост. Как да я търсим тази справедливост?“, попита Павел Алипиев. Той разказа и какво е заварил на местопроизшествието снощи. „Когато отидох турският гражданин беше в неадекватно състояние, вследствие на това му откриха наркотици“. По думите му на мястото ограничението е 60 км/ч, но водачът на ТИР-а изглежда е карал с много повече, защото таксито е изхвърчало около 100 метра и е паднало в канавка.
„Познаваме загиналия колега като добър водач, стриктен примерен, спазвал е правилата за движение. Беше много спокоен, не се е карал с никого“, споделиха и неговите колеги Иван Иванов и Марио Маринов.
По думите им доста често, когато карат извън града, имат проблеми с тежкотоварните камиони и най-вече с турски водачи. Основно заради неправилно изпреварване и превишена скорост.
От Окръжната прокуратура - Враца обясниха за БТА, че прокурорското задържане за 72 часа предполага да има повдигнато обвинение и да има опасност обвиняемият да се укрие. На този етап обвинение не е повдигнато, тъй като все още се събират доказателства.
Разследването на едно транспортно произшествие предполага оглед, разпит на свидетели, приобщаване на техническа документация, на автотехническа експертиза, която да даде съответните заключения какво, как и защо се е случило. Всичко това изисква по-дълъг период от време, уточниха още от Окръжната прокуратура.