Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна днес с лидерите на страните от източния фланг на НАТО, за да демонстрира подкрепа за тяхната сигурност, предаде Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че това е станало, след като Русия преустанови участието си в знаковия договор за контрол на ядрените оръжия "Нов СТАРТ".
"Това е голяма грешка", каза Байдън за решението, обявено вчера от руския президент Владимир Путин.
"Като източен фланг на НАТО, вие сте предна линия на нашата колективна отбрана", обърна се към участниците в срещата американският президент.
"Знаете по-добре от всеки друг какъв е залогът в този конфликт. Не само за Украйна, но и за свободата на демокрациите в цяла Европа и по света", каза още Байдън пред лидерите на страните от Букурещката девятка.
Кремъл твърди, че възприема НАТО, която скоро може да се разшири с Швеция и Финландия, като екзистенциална заплаха за Русия.
Не всички страни от Букурещката деветка са готови още да подкрепят Украйна, отбелязва Ройтерс. Това се отнася най-вече за Унгария, която не е съгласна с някои от санкциите на ЕС срещу Русия. Наред с Турция, тя е другата държава членка на НАТО, която още не е ратифицирала приемането на Швеция и Финландия.