Най-голямата българска колекция от стари готварски книги ще бъде показана утре вечер в Русенския исторически музей. Това съобщи директорът на културния институт проф. Николай Ненов. 
Колекцията е собственост на Марин Лесев от Габрово.
Експозицията "Кулинарната история на България" ще бъде отворена за посещения до средата на идния месец. Целта й е да се даде видимост на позабравените български продукти и рецепти, които да стимулират развитието на кулинарния туризъм в България. 
Марин Лесев от Габрово събира стари български готварски книги повече от 30 години. Неговият интерес към готварските книги започва в студентските години, а днес притежава около 8000 броя от печатни български кулинарни издания - книги, списания и вестници. В тях има близо 10 000 рецепти, записани в тетрадки и тефтери. 
Според Лесев рецептите между 1921 г. и 1944 г. описват българската кухня най-сполучливо. Над 4000 рецепти от този период той успява да преиздаде във фототипни издания - както са записани в книгите преди 100 години. 
Най-старата книга в колекцията на Лесев е "Готварска книга или наставления за всякакви гозби според както ги правят в Цариград и разни домашни справи", издадена от Петко Рачев Славейков през 1870 година.
Първата стара книга, с която Марин Лесев се сдобива, е "Готварница" от 1912 година. Той притежава и първия български учебник по кулинария от 1903 г., а негова авторка е Кина Касева - преподавателка в девическото училище "Мария Луиза" в София. 
В експозицията в Русе ще бъдат показани рецепти, свързани с региона, както и с традиционното местно сладкарство. Ще могат да бъдат видени 150 кулинарни издания, както и десет съвременни фототипни издания на книги от периода 1927 г. - 1940 г. на авторите Пенка Чолчева и Ана Хаканова.
Марин Лесев се опитва да възроди и някои позабравени традиционни рецепти от българската кухня. Сред тях е и сиренето в стомна, чиято рецепта възстановява заедно с Цветан Димитров, който е кулинарен изследовател и производител на "зелено сирене" от тетевенското село Черни Вит.