Община Казанлък ще бъде домакин на международен обучителен семинар за опазване на културното наследство с фокус към разкритите тракийски могили в Долината на тракийските царе, който ще се състои през септември т.г. Това съобщават от пресцентъра на местната администрация. Решението е взето на среща между кмета Галина Стоянова и представители на фондация „Балканско наследство“. 
Проектът е финансиран от ЮНЕСКО, като финансирането е в размер на 20 хиляди щатски долара. Целта е обучение за създаване на генерални планове за консервация на културно наследство. На международния форум млади специалисти ще имат възможност да почерпят опит от експерти от Съединените американски щати, Великобритания и България, посочват от администрацията. Участие ще вземат български институции и общини, които имат отношение към сферата за опазване на културното наследство.
Фондация „Балканско наследство“ е неправителствена организация, създадена през 2008 година, чийто специалисти работят в Северна Македония, Гърция, Черна гора, Сърбия, Словения и Израел. Мисията на организацията е защита, съхраняване, управление и популяризиране на културното и историческо  наследство на Югоизточна Европа като необходима предпоставка за устойчивото развитие на региона, посочват още от общинския пресцентър. 
Освен „Долина на розите“, през 90-те години на 20 век археолозите преоткриват богатствата на Казанлъшката котловина и ѝ дават името „Долината на тракийските царе“. Тук са открити повече от хиляда могилни некропола, а от 2005 година насам Община Казанлък посвещава последните дни на лятото на културата и изкуството на траките, като организира редица интересни събития за различна публика", разказа за БТА кметът Галина Стоянова. През настоящата година в Казанлък предстои и завършване на проекта „Светът на траките“, в който е включена социализация и реставрация на тракийската гробница Оструша. В момента се изгражда туристически комплекс, а идеята на проекта е свързването на всички тракийски гробници в едно цяло. Очаква се дейностите по проекта да бъдат завършени и комплексът да отвори врати в края на лятото по време на тазгодишното издание на Празниците в долината на тракийските царе.