Федералният административен съд на Германия започна разглеждането на решението на правителството да поеме контрола върху две германски дъщерни дружества на руската енергийна компания "Роснефт", предаде ДПА.
Руският енергиен гигант смята попечителството на своите дъщерни дружества "Роснефт Дойчланд" (Rosneft Deutschland) и  "АрЕн рефайнинг енд маркетинг" (RN Refining & Marketing), което беше наредено през септември миналата година, за незаконно.
Изслушването започна днес сутринта.
Германия отказа да купува руски суров петрол след атаката на Русия срещу Украйна.
"Роснефт" е до голяма степен собственост на руската държава. Нейните дъщерни дружества са мажоритарни собственици на важна рафинерия в Швед, Североизточна Германия. Те внасяха руски петрол през тръбопровода "Дружба" и според федералното правителство не са имали интерес да намерят алтернативни източници.
Дъщерните дружества на "Роснефт" притежават дялове и в други рафинерии в Германия. Федералното правителство оправда решението за поставяне под попечителство  с рискове за сигурността на доставките и за продължаването на работата на рафинерията в Швед.