Конференция на ЮНЕСКО за дезинформацията и езика на омразата под мотото "За интернет на доверието" бе открита днес в Париж в присъствието на представители на правителства, компании от сектора на информационните технологии и граждански сдружения, предаде Франс прес.
Форумът е отговор на призива към действия за борба с дезинформацията и отричането на научно установени данни, отправен от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, уточниха от Организацията на ООН за образование, наука и култура.
Хиляди участници - правителствени служители, членове на регулаторни органи, бизнесмени от Ай Ти сектора, университетски учени и дейци на гражданското общество - присъстват на двудневната среща в централата на ЮНЕСКО или я следят онлайн.
Припомняйки свирепите погроми в Бразилия от 8 януари, когато хиляди привърженици на крайнодесния експрезидент Жаир Болсонаро превзеха с щурм президентския дворец, Конгреса и Върховния съд, бразилският държавен глава Лула да Силва прикани в послание, прочетено на конференцията, международната общност да предприеме "още сега" действия срещу изпълнените с омраза кампании в интернет.
Той изрази желание тази среща да стане начало на широк диалог с цел "изграждане на по-справедлив и уравновесен дигитален свят".
Сред ораторите бе и филипинската журналистка Мария Реса, нобелов лауреат за мир. Тя беше една от най-яростните критици на бившия президент Родриго Дутерте (2016-2022 г.) и жестоките му методи за борба с наркотрафика.
Правозащитни организации са заявявали, че гоненията, на които тя е подложена, са емблематични за потискането на независимите медии в нейната страна.
Мария Реса обясни, че в разгара на кампанията срещу нея тя е получавала по 98 послания на омраза всеки час.
"Шейсет на сто от насилието в интернет", насочено срещу Реса, цели "да подрони доверието към нея като журналист", а 40 на сто са лични атаки, по-специално "сексистки и женомразки", вулгарни обиди, призиви да бъде изнасилена и убита, изреди тя.
От септември ЮНЕСКО провежда световни консултации за определяне на глобални общи насоки, които ще публикува до средата на годината, за да бъдат "използвани от правителствата, регламентиращите и правосъдните органи, от гражданското общество, медиите и самите Ай Ти компании".