Турският външен министър Мевлют Чавушоглу изрази благодарност към Европейския съюз и международната общност за подкрепата и солидарността, оказани след смъртоносните земетресения по-рано този месец, предаде Анадолската агенция.
ЕС прояви голяма солидарност с Турция в такъв труден период, заяви Чавушоглу на съвместна пресконференция в Анкара с еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей и Йохан Форсел, министър на международното развитие на Швеция, която в момента е ротационен председател на ЕС.
Отбелязвайки, че Турция се е възползвала от фондовете за солидарност на ЕС и от неговия Инструмент за предприсъединителна помощ (ИПП) като страна кандидатка, Чавушоглу заяви, че е имало прекъсвания на средствата по ИПП и че такива прекъсвания не са били от полза.
От своя страна, еврокомисарят Вархей изрази съболезнованията си във връзка със смъртоносните земетресения и заяви, че те се намират в Турция, за да помогнат. "Ние сме загрижени, защото сме приятели, защото сме съюзници", подчерта Вархей.
"Моето поколение със сигурност не е виждало толкова опустошително земетресение на планетата и затова човешкото страдание е огромно", добави той.
От своя страна Форсел предаде послание за "солидарност и ангажираност към хората в Турция, засегнати от опустошителните земетресения".
"Разбира се, не съществуват думи на съболезнования от външния свят, които да съответстват на мащабите на тази невъобразима катастрофа и нейните последици за турския народ. Но ние можем да предприемем действия и ще ги предприемем и затова сме тук днес", добави Форсел.
Най-малко 42 310 души загинаха при две силни земетресения, които разтърсиха Южна Турция на 6 февруари. Хиляди други бяха ранени.
Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) заяви, че трусовете с епицентър градовете Пазарджък и Елбистан в окръг Кахраманмараш са били последвани от 7184 вторични труса.
В момента на терен работят общо 14 740 местни и международни спасители, се казва още в съобщението.
Екипите са изградили палаткови и контейнерни градове в зоната на земетресението, както и мобилни здравни клиники за оказване на психологическа помощ на пострадалите.
Отделно от това турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи на брифинг за пресата, че най-малко шестима души са загинали, а 562 са ранени, като 18 са в критично състояние, след ново земетресение, разтърсило южния окръг Хатай в понеделник вечерта.