Румъния е една от най-изложените на риск от земетресения страни в Европейския съюз. Бедствие като това от 1977 г. би причинило икономически щети за десетки милиарди евро, хиляди ранени и би оставило стотици хиляди хора без дом, предупреди Алана Симпсън, регионален координатор за управление на риска от бедствия в Европа и Централна Азия в Световната банка.
“Повторение на земетресението от 1977 г. би било опустошително, тъй като повече от 75% от населението (65% от градското население) е в зони с висок сеизмичен риск, както и 45% от критичните транспортни услуги, енергия, водоснабдяване и комуникации. Освен това 60-75% от дълготрайните активи на Румъния, които допринасят 70-80% за брутния вътрешен продукт, се намират в сеизмични зони”, коментира Алана Симпсън, цитирана от Аджерпрес.
По думите й щетите на обществени сгради и инфраструктура могат да бъдат значителни и да са в цялата страна, в дъгата, която започва от североизточния град Яш, минава през Фокшани и Букурещ и стига до южната граница на страната. 
“Затова инвестициите в превенцията и подготовката са най-важните стъпки, които Румъния трябва да предприеме в настоящия контекст. Местните и националните власти трябва да определят инфраструктурата и сградите, които са най-изложени на риск и да ги приоритизират за укрепване”, допълва Алана Симпсън. 
Тя информира, че в момента Световната банка има три проекта в Румъния с агенции към Министерството на вътрешните работи за подкрепа на капацитета за реагиране чрез инвестиции в критични уязвими сгради като тези, където се предоставя първа помощ. Друг проект, който е стартирал миналата година съвместно с Министерството на образованието, има за цел да модернизира или реконструира някои от най-уязвими училища в Румъния. 
“Вече видяхте в Турция колко е важна модернизацията и консолидацията на този тип сгради. Училищата, построени в рамките на проекти, изпълнявани от Световната банка в районите, засегнати от земетресението, не са разрушени и сега се използват като убежища“, обяснява Алана Симпсън.
Тя посочва, че сред останалите страни в Европа, които са изложени на риск от земетресения, са Българя, Италия и Гърция. Основните причини са остарелите сгради и инфраструктура, построени преди съвременните строителни норми, както и рисковете от големи земетресения в съответните държави.