Серенада по „Симпозиум“ на Платон за соло цигулка, струнни и ударни от Ленард Бърнстейн и Трета симфония на Йоханес Брамс ще звучат в концерт на Нов симфоничен оркестър. Събитието е на 13 март в зала "България", съобщават от оркестъра.
Солист е Георги Вълчев, а диригент - Петко Димитров.
„Пир“ (Symposium) на Платон (385-370 г.) е текст, описващ събиране (симпозиум), в което под формата на драматичен диалог участниците възхваляват и разискват понятието „любов“. Групата от седем участници е била наистина впечатляваща: Аристофан (комедиограф), Агатон (домакинът-поет), Федър (атински аристократ), Павзаний (експерт по право), Ериксимах (лекар), Сократ (учител на Платон и философ, който прави финалното обобщение) и Алкивиад (оратор и военачалник). Бърнстейн пояснява: „[Моята] музика, също както диалога, е поредица от свързани твърдения, възхваляващи любовта, и като цяло следва модела на Платон на редуване на говорителите на пира“, разказват от оркестъра.
През 1883 г. вниманието на Брамс се връща към симфонията и той прекарва лятото във Висбаден, композирайки нова (Трета) във фа мажор. През октомври той изсвирва първата и последната част (на пиано) пред Дворжак, който споделя с Николаус Симрок: „Казвам, без да преувеличавам, че това произведение надминава първите му две симфонии; ако не, може би, по величие и мощна концепция – то със сигурност по красота”.
/ДД