Най-високопоставеният китайски дипломат Ван И каза на руския президент Владимир Путин при днешните им разговори в Кремъл, че отношенията между Пекин и Москва не могат да бъдат повлияни от други страни, предаде Ройтерс, като се позова на излъчени по руската държавна телевизия техни изказвания.
"В сложната и променяща се международна обстановка китайско-руските отношения издържаха на натиска на международната общност, те се развиват много стабилно", каза Ван И.
Според него правителствата на Китай и Русия заедно отстояват на световната арена многополярността и демократизацията в международните отношения.
"Заедно поддържаме многополярността и демократизацията в международните отношения, които в пълна степен отговарят на тенденциите на времето и историята, както и на интересите на мнозинството страни", каза най-висшият китайски дипломат.
Китайско-руските отношения няма да се поддадат на влиянието на трети страни, тъй като имат стабилна основа, каза той.
"Отношенията ни не са насочени срещу трети страни и, разбира се, не се поддават и ще устоят на натиск от трети страни. Защото имаме много здрава основа и от страна на икономиката, и от страна на политиката и културата, имаме и доста богат опит", каза Ван И.
"Готови сме заедно с руската страна да проявяваме политическа решимост, да задълбочаваме взаимното политическо доверие, да разширяваме стратегическото сътрудничество и всестранното практическо взаимодействие, за да играем още по-значителна конструктивна роля за осигуряване на интересите на нашите две страни, както и да съдействаме за развитието на целия свят", подчерта Ван И.
Най-високопоставеният китайски дипломат предаде на руския президент искрени поздрави и пожелания от китайския му колега Си Цзинпин. Той отбеляза, че при видеоконференция неотдавна двамата лидери са обобщили постиженията, като са набелязали грандиозен план за по-нататъшното развитие на двустранните отношения.
Руският президент Владимир Путин потвърди, че в Русия се очаква посещение на китайския президент Си Цзинпин и изрази надежда партньорството между двете страни да се задълбочи.
"Очакваме председателя на Китайската народна република на посещение в Русия. За това се споразумяхме по-рано", каза Путин.
Руско-китайските отношения на фона на срива в двуполюсната световна политическа система са особено важни и способстват за стабилизация в света, каза той.
"Международните отношения днес са сложни. Те не станаха по-добри след разпадането на двуполюсната система, а обратното - дори придобиха по-остър характер", отбеляза Путин.
"Руско-китайските отношения се развиват така, както сме планирали в предишните години, всичко върви прогресивно, има развитие. Достигаме до нови измерения", каза руският президент и допълни, че иска да се възползва от случая да изпрати най-добри пожелания на председателя на Китайската народна република Си Цзинпин.
Русия и Китай могат на първо време да достигнат целта от 200 милиарда долара търговски оборот, каза Путин.
"Поставили сме си целта през 2024 г. да достигнем равнище (на стокооборота - бел. ред.) от 200 милиарда долара. През миналата година това ниво вече достигна 185 милиарда (долара). Има всички основания да се предположи, че ще достигнем нашите цели за нивото на търговския оборот, може би дори по-рано, отколкото сме планували", уточни руският президент.