Най-високопоставеният китайски дипломат Ван И заяви на руския външен министър Сергей Лавров, че се надява по време на визитата му в Москва да бъдат постигнати нови споразумения, предаде Ройтерс.
"Готов съм да обменя мнения с вас, скъпи мой приятелю, по въпроси от взаимно-национален интерес и с нетърпение очаквам постигане на нови споразумения", заяви Ван на Лавров.
"Няма значение как се променя международната ситуация, Китай винаги е бил и си остава ангажиран, заедно с Русия, да положи усилия за съхраняване на позитивната тенденция в развитието на отношенията между големите сили", каза още Ван И.
Най-висшият китайски дипломат заяви още, че ще работи за укрепване и задълбочаване на отношенията между Москва и Пекин. Той не навлезе в подробности относно това какви споразумения могат да бъдат постигнати по време на визитата му в Москва.
Срещата на Ван И с Лавров стана ден, след като Китай огласи инициатива за стратегия за глобална сигурност, съдържаща шест принципа. По-късно днес Ван ще бъде приет и от руския президент Владимир Путин, допълва ТАСС.
От началото на настоящата година Ван И бе повишен от министър на външните работи в ръководител на Канцеларията на комисията по външни работи на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (КПП). Това е най-висшата дипломатическа длъжност в Китай и Ван И е на непосредствено подчинение на генералния секретар на ККП.
За външен министър на Китай пък бе назначен Цин Ган.