Регистрираните безработни лица в Бюрата по труда в област Кърджали над 50 години формират дял от 52 процента от общо регистрираните незаети. Това коментираха за БТА от "Бюро по труда" – Кърджали.
От общо 4922 регистрирани през януари, хората над 50 г. са 2562. Като цяло разпределението по признака възраст се отличава с нарастване на дела на отделните групи с увеличаване на възрастта, коментират още от дирекцията. Една от основните причини е, че работодателите търсят млади и адаптивни хора и хората в по-напреднала възраст по-трудно отговарят на условията и намират подходяща работа. Това обяснява и статистическите данни, според които отново най-голям дял от регистрирани безработни са тези над 55 години – 38,9 на сто или 1913 души.
Наблюдава се също и ръст на регистрираните младежи през януари спрямо декември с 21 или регистрираните до 29 години през първия месец на годината са 424. Ръст има и на трайно безработните лица с престой в Бюрото по труда над 1 година. В област Кърджали те са 820 за януари, което е увеличение с 64 спрямо предходния месец и съставляват дял от 16,7 на сто. 
Според експертите в Бюрото по труда, продължителността на престой на лицата с основно и по-ниско образование на пазара на труда бива предопределяна от ниската степен на образование и квалификация. Трайно доминиращ е делът на тези с основно и по-ниско образование – 50,9 на сто, като спрямо декември 2022 г. отново се отчита увеличение и то е със 118 лица. За сравнение, хората с висше образование съставляват 7,4 процента от регистрираните безработни, а броят им спрямо декември намалява.
Равнището на безработица в региона се е увеличило през януари спрямо декември с 0,4 процента, като към 31 януари то е 10,4 на сто. С най-ниска безработица в областта е Община Кърджали – 5,5 процента, а с най-висока Община Ардино – 22,2 процента. По този показател област Кърджали се нарежда на 23-о място сред 28-те области в страната.