Албания конфискува петролен танкер, превозващ 22 500 тона петрол, за който се предполага, че идва от Русия, и арестува екипажа за нарушаване на западното петролно ембарго, съобщи албанската полиция в понеделник, цитирана от Ройтерс.
Регистрираният в Либерия танкер за нефтен и химически товар е задържан в крайбрежния град Дуръс.
„От началото на разследването се подозира, че тази пратка петрол идва от страни, за които е наложено петролно ембарго, най-вече от Русия“, се каза в изявлението на полицията.
„Танкерът е тръгнал от Азербайджан и по всяка вероятност е бил натоварен с нефт в гръцкото пристанище Каламата от друг танкер с 22 500 тона дизелово гориво.“
Албания беше една от първите страни, които въведоха санкции срещу Русия преди една година, когато Москва нападна Украйна.
Албанската полиция заяви, че по време на операцията с кодово име "Ембарго" е арестувала всичките 22 членове на екипажа за по-нататъшно разследване.
На 10 февруари североизточното испанско пристанище Тарагона не допусна танкера Мерск Магелан под флага на Сингапур, след като беше установено, че петролният му товар преди това е бил превозван от кораб, който е плавал под руски флаг.