Министерският съвет прие на днешното си заседание решение за одобряване на проект на Споразумение между правителството на България и правителството на Кралство Саудитска Арабия за създаване на Смесен комитет за прилагане на Генералното споразумение за сътрудничество между двете правителства, като основа за водене на преговори, съобщиха от пресслужбата на кабинета.
С подписването на Споразумението ще бъде създадена необходимата правна рамка за учредяването на Смесен комитет за прилагане на Генералното споразумение за сътрудничество между правителството на България и правителството на Кралство Саудитска Арабия и провеждане на неговата първа сесия. От българска страна Смесеният комитет ще се съпредседателства на министерско ниво. 
Очакваните резултати от създаването и функционирането на Смесения комитет са разширяване на икономическите връзки с Кралство Саудитска Арабия, създаване на предпоставки за увеличаване на българския износ и реализирането на конкретни проекти във всички области от взаимен интерес.
Меморандум за сътрудничество и обмен на новини подписаха вчера президентът на Саудитската агенция по печата (Saudi Press Agency - SPA) Фахрад Акран и генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев по време на Втория Саудитски медиен форум в столицата на Саудитска Арабия Рияд. Вълчев участва във форума и като президент на Световния конгрес на новинарските агенции, чието последно шесто издание беше в София през 2019 г., а четвъртото издание беше в Рияд през 2013 година.
Това е първото споразумение между основаната през 1971 г. SPA и БТА, чиито първи новини излизат през 1898 година.
Меморандумът предвижда всяка страна да получава новинарските услуги на другата страна, включително снимките и бюлетините на английски език, като двете страни имат право да използват тази информация в своите информационни услуги.