Повече от 270 декара горски фонд, 300 декара лозя и изоставени сливови градини, 600 дка лесонепригодни площи и 800 декара стърнища с неприбрана слама, както и кравеферма са засегнати от огнената стихия, която се разрази вчера край селата Паничери, Красново, Долна Махала, Кръстевич и Сухозем в община Хисаря. Това съобщиха от пресцентъра на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пловдив. Шест екипа огнеборци от местната районна служба, подпомогнати от пожарникари от Карлово и Пловдив, се бориха близо 12 часа с огъня.
Пожарът се разпростираше на изключително широк фронт, труднодостъпен терен и най- вероятно е причинен от човешка небрежност, посочиха от пожарната. Разстоянията между огнищата на отделните пожари са повече от 100 км едно от друго. Огнеборците са били подпомогнати от служители на Държавно горско стопанство "Хисаря" и доброволци.
Пловдивската пожарна апелира към висока социална отговорност: "Не палете стърнища, за да разчиствате земеделски земи - това е забранено и се носи съответна административно наказателна отговорност". Ако не бъде пресечен навреме, огънят бързо се пренася към съседни ниви, сгради и горски територии, а нетипично високите за сезона температури, съчетани с поривите на вятъра, допринасят за изключително бързото разпространение на пожар, посочват огнеборците.