Инфлацията на потребителските цени в Италия се понижава с повече от очакваното през януари на фона на поевтиняването на енергията и на пресните хранителни продукти, показват актуализираните данни на италианския статистически институт ИСТАТ (ISTAT), предаде ДПА.
Индексът на потребителските цени достига до 10,0 на сто на годишна основа през миналия месец след повишение от 11,6 на сто, отчетено през декември. Предварителната прогноза беше, че индексът ще достигне до 10,1 на сто през януари.
В същото време базисната инфлация, която изключва цените на храните и енергията, достига до 6,0 на сто спрямо 5,8 на сто през декември. 
Цените на пресните хранителни продукти се повишават с 8,0 на сто спрямо 9,5 на сто през предходния месец, а стоките за дълготрайна (+6,8 на сто) и краткотрайна (+6,7 на сто) употреба поскъпват с по-бързи темпове.
Увеличението на цените на енергията, които са регулирани от италианските власти, се свива до 12,0 на сто на годишна основа през януари, след повишението от 70,2 на сто, отчетено през декември. Енергията, чиято цена не е регулирана, поскъпва до 59,3 на сто.  
Цените на услугите в Италия се увеличават с 4,2 на сто при 4,1 на сто през предходния месец. 
На месечна основа индексът на потребителските цени в Италия се повишава с 0,1 на сто.