Премиерът на Северна Македония  Димитър Ковачевски е провел среща с представители на Американската агенция за международно развитие (USAID), на която са били обменени мнения относно плановете за стартиране на национална електроенергийна борса-МЕМО, както и необходимите предпоставки за нейното функциониране, съобщават от правителствената пресслужба в Скопие. 
Създаването на MEMO е стъпка към свързването на вътрешния пазар на страната със съседните държави, за да бъде част от европейския пазар на електроенергия. 
На срещата Ковачевски е подчертал, че законодателството на Северна Македония е адаптирано към законодателството на ЕС, което създава предпоставки за стартиране на електроенергийна борса на страната, а правителството подкрепя усилията за постигане на устойчиви решения в сферата на енергетиката.
Джери Дибъл, представител на USAID в Северна Македония, е подчертал, че агенцията предоставя непрекъсната подкрепа на страната в областта на процесите на реформи в енергийния сектор, включително усилия за по-нататъшна интеграция в регионалния и европейския енергиен пазар.
На срещата са присъствали председателят на Регулаторната комисия за енергийни и водни услуги Марко Бислимоски, управителят на националния оператор на пазара на електроенергия  в Скопие Симон Шутиноски, Виктор Андонов - сътрудник по енергетиката в кабинета на премиера, както и Васко Кицевски, секретар по публични политики, координация и мониторинг на програмата на правителството, пише в съобщението.