Община Силистра започна да предоставя социални услуги на лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа, по проект "Грижа в дома". Той ще продължи една година, съобщи за БТА Мария Недялкова, заместник-кмет "Хуманитарни дейности" в общината.
Средствата за проекта са в размер на 1,8 млн. лв. и са осигурени по програма "Развитие на човешките ресурси" (2021 - 2027), съфинансирана от Европейския съюз.
Този проект е продължение на операция "Патронажна грижа+", която бе активна по време на пандемията от COVID-19. До момента по проекта са назначени 79 лица, сред тях медицинска сестра, кинезитерапевт, рехабилитатор, психолог, масажист. Но основната функция ще изпълняват домашните санитари, обясни Недялкова.
Ще бъдат обхванати 341 лица от целевите групи. Една от специфичните цели на проекта е надграждане на модела за предоставяне на здравно-социални услуги в домашна среда.
Проектът обхваща нуждаещи се от почасови мобилни здравно-социални услуги не само от града, но и от съседните села. Потребителите не дължат такси.
Чрез реализиране на проектните дейности ще бъдат разширени възможностите за предоставяне на социални услуги в дома. Ще се намали рискът от институционализация на лицата от целевите групи, ще се повишат възможностите за социалното им включване. Ще се осигури възможност за трудова заетост на близките на лицата от целевите групи, поради отпадане на част от ангажиментите им, свързани с грижата за лицата, зависими от грижа.
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще".