Водещите на руска държавна телевизия отхвърлят увеличаващите се доказателства, че руска ракета е свалила самолет на малайзийските авиолинии на полет MH17, и дават гласност на алтернативни теории в нов документален филм: един твърди, че украински изтребител е свалил самолета, друг допуска, че извънземни са го свалили, предаде Ройтерс.
Документалният филм "Железни пеперуди" на украинския режисьор Роман Любий показва как трансграничното разследване заключава през 2016 г., че самолетът е свален от руска ракета земя-въздух "Бук" от контролираната от сепаратисти Източна Украйна и как Русия отвръща на тези заключения.
"Това е перфектният пример за това как се манипулира истината, как може да бъде скрита от поглед", каза Любий пред Ройтерс по повод инцидента, при който загинаха 298 души. "Мащабът на манипулацията е невъобразим." По-рано този месец международни прокурори казаха, че са открили "силни индикации", че руският президент Владимир Путин е одобрил използването в Украйна на руската ракетна система, свалила самолета, но че няма достатъчно доказателства за обвинение.
През ноември двама агенти на руското разузнаване и украински сепаратист бяха осъдени от съд в Нидерландия за посредничество за снабдяване с руската ракетна система. Разследването се водеше от Нидерландия с участието на Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна.
Кремъл многократно отрече каквато и да съпричастност на руската държава.
Филмът, чиято премиера бе на кинофестивала "Сънданс" миналия месец, откри програмата за вторник на Берлинале.
Любий каза, че Западът е направил твърде малко, за да накаже Русия, и това е окуражило Путин, който нападна Украйна през февруари 2022 г. "Ако светът бе реагирал на MH17 и бе спрял да търгува с Русия, щеше да изпрати ясно послание", каза Любий.