В очакване на Баба Марта и на пролетта кукленият театър в Търговище кани своите малки зрители на съботно представление. На сцената ще ги очакват актрисите Деница Славева и Цветина Иванова, за да им разкажат своята „Пеперудена история“. След края на представлението децата ще могат да се срещнат и с Баба Марта, която ще донесе пълна кошница с мартеници. Всяко дете ще си тръгне с мартеничка, лично дадена от Баба Марта, съобщиха от ръководството.
„Първи март е празник, който децата очакват с нетърпение. Много от тях знаят, че мартеницата е типична и единствено българска традиция, макар че сега червено-бял конец с пожелание за здраве си завързват и в други страни. По-важното е децата да познават, да ценят и да се гордеят с българските обичаи, а това, в някаква степен, е и ролята на детското театрално изкуство - да съхрани и да възпита уважение към традициите“, коментира директорът на Държавният куклен театър в Търговище Русан Стаменов. 
Съботното представление, „Пеперудена история“ разказва за едно необикновено приятелство, започнало с идването на пролетта. 
„Пеперудена история“ е авторски спектакъл на Деница Славева и Цветина Иванова. Постановката е на Русан Стаменов, а сценографията и куклите са дело на Румен Ангелов. 
Представлението е на 25 февруари.