В община Омуртаг са реализирани 51 проекта по различни програми, финансирани с европейски средства, през изминалия програмен период 2014 – 2020 г. Това стана известно на проведената в Националния пресклуб на БТА в Търговище конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще", изпълняван от БТА с подкрепата на Европейската комисия. 
Румяна Илиева, главен експерт "Европейски програми и проекти" в Община Омуртаг, акцентира върху по-големите проекти, които са допринесли за подобряване на инфраструктурата на населените места. 
Сред социалните проекти Илиева посочи "Помощ за независим живот" по Оперативна програма (ОП) "Развитие на човешките ресурси". Чрез него е осигурена подкрепа и грижа за 98 потребители, сред които са хора с увреждания и ограничение за самообслужване, деца и възрастни над 65 години. По проекта е осигурен персонал от 13 санитари, четирима социални работници и 28 лични асистенти. Реализиран е и проект за предоставяне на патронажна грижа за възрастни и хора с увреждания и други.
Община Омуртаг участва с проекти и по новия програмен период (2021 – 20227 г). Илиева подчерта, че общинската управа в Омуртаг ще продължава да кандидатства и реализира проекти, които ще доведат до подобряване на инфраструктурата в населените места на общината и ще подпомогнат за предоставянето на допълнителни грижи и социални услуги за уязвимите жители.
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще".