Антиутопична артинсталация ще представи в галерия в градчето Стърчли, Бирмингам, кюстендилската художничка Бояна Алексова. Експозицията "Outsight" ("Проницание") ще бъде открита в галерия "Артефакт" на 31 март и ще продължи до 6 май. "Това е малка галерия, създадена на доброволни начала от местни творци, които представят в нея свои проекти", разказа пред БТА Бояна Алексова. Тя уточни, че това са предимно млади хора, сред които има и преподаватели в университети по изкуствата. Инсталацията й визуализира бъдеще без реки, в което майка-художничка създава креативно пространство, за да покаже на детето си реките от миналото. Работата на Бояна показва кадри от Струма край Кюстендил - реката е потънала в пластмасови отломки, "прогонили" водите й, а самата експозиция е акт на протест срещу човешката консуматорска култура.
Самата инсталация ще представлява вход през тунел от пластмаса, оформен като арка, а от двете му страни ще бъдат проектирани кадри от поречието на Струма, заснети по-рано от авторката.
За инсталацията Бояна е създала и специална миризма, която ще изпълва пространството на галерията, създавайки усещане за изгорели отломки, следствие на екологична катастрофа."В идеята обаче остава възможността за регенерация от пепелта", разказа Бояна Алексова. "Използвах различни етерични масла, правих експерименти с аромат на горяла бреза, мащерка, прясно окосена трева. Искаше ми се да остане надеждата, да се усеща живото", разказа още авторката. За откриването на изложбата тя е създала и специален коктейл, отново със специфичен аромат - джин, изгорял розмарин, лайм, бъз, ябълков сок и сок от краставици.
Експонирането на инсталацията е следствие от награда, получена от Бояна след групова изложба на художници в Бирмингам. След отличието, което получила "за най-добра работа", я поканили да направи и собствена изложба. 
Докато тече изложбата, Бояна Алексова ще води работилница и дискусия. Тя ще използва идеята на художничката Александра-Дейзи Джинсбърг, която се в свой проект пресъздаде изгубените аромати на изчезнали цветя, за да провокира чувства на възвишеното или изразяване на непознаваемото. Бояна ще засади различни видове растения заедно с местната общност, които да привлекат повече последователи в галерията.
През 2020 година Бояна Алексова направи няколко свои експеримента под мотото "Реки и желязо", оставяйки три парчета ламарина във водите на реки около Кюстендил за три дни, за да проучи как състоянието на всяка река влияе на желязото.
"Замислих се как ще повлияе замърсяването на водата на бързината на корозия на желязото и какво точно замърсява водата. За да си отговоря на тези въпроси, съставих химичен анализ, който беше изпълнен в лаборатория в Кюстендил. Резултатите показаха различно присъствие на нитрати и амоняк, които обясниха бързата корозия на желязото в сравнение с корозията от другите места. Експериментите ме накараха да се замисля върху следните въпроси: Защо желязото корозира толкова много в река Банщица в Кюстендил? Защо тези химикали присъстват във водата? Защо продължаваме да позволяваме тази вода да е в това състояние? Кой е бил първия човек, който си е позволил да изхвърли боклука си в реката, да източи канализацията си в реката? Каква е моята роля като художник, като човек, в строежа на общото бъдеще? Може ли това бъдеще да се създаде от съвместната работа между художници, инженери, политици, философи, икономисти и прочее, за да изградим нова геологична епоха на симбиоза?", разказа Бояна.
През 2021 година камион с боклук беше "инсталиран" в артпроект на централния площад "Велбъжд" в Кюстендил. Така всички жители на града можеха да видят собственият си боклук, част от който беше събран от група ентусиасти по коритото на река Струма.   Артинсталацията "Съвременна пирамида" в центъра на Кюстендил беше реализиран по идея на  Бояна Алексова и беше част от магистърската й защита в Birmingham City University, специалност "Изящни изкуства". 
"Не искам просто да рисувам едни красиви картини, защото това не е реалността", разказа тогава пред БТА авторката.