Продажбите на хранително-вкусовия гигант "Данон" (Danone) през четвъртото тримесечие на 2022 г. са надскочили очакванията фона на по-високите цени на продуктите на марката и рязко нарастващите разходи за суровини и енергия, които все пак натежаха на годишния оперативен марж на френският производител на млечни изделия, предаде Ройтерс.
Прогнозата на "Данон" за настоящата година е в съответствие с неговата средносрочна цел за ръст на продажбите от 3 до 5 на сто, и с умерено подобрение на оперативния й марж.
Производителят на киселото мляко "Активиа" (Activia) и бутилираната вода "Евиан" (Evian) отчете годишен ръст на продажбите от 7,8 на сто за 2022 г., в горния диапазон на прогнозата си за ръст от 7 до 8 на сто.
Групата "Данон" е увеличила продажбите си през последното тримесечие на миналата година със 7 на сто, надминавайки пазарните очаквания, предвиждащи ръст с 6,2 на сто. Резултатите на компанията са тласнати нагоре от растежа при продажбите на основни млечни продукти и такива на растителна основа, както и на специализирани храни и бутилирани води.
Оперативният марж за 2022 г. е намалял до 12,2 на сто спрямо 13,7 на сто през година по-рано, като цяло в съответствие с очакванията, но отразявайки въздействието от инфлационния натиск и разходите, свързани с инвестициите в марки през второто полугодие.
"Надграждайки инерцията от 2022 г., ние навлизаме в 2023 г. с подновена амбиция и увереност в нашата стратегия", съобщи в изявление главният й изпълнителен директор Антоан дьо Сент-Африк.
Ръководителят се придържа към план за съживяване на компанията на фона на нарастващите разходи за суровини и несигурността, свързана с руската инвазия в Украйна, която принуди групата да предвиди продажбата на своя бизнес с млечни храни в Русия.
Като цяло повишенията на цените са допринесли с 8,7 на сто за годишния ръст на приходите на компанията миналата година, както и с 11,3 на сто за растежа през четвъртото тримесечие.
Подобно на конкурентите си "Нестле" (Nestle) и "Юниливър" (Unilever), "Данон" повиши цените, за да се справи с нарастващите си разходи.
Миналия месец френската компания обяви, че ще проучи варианти, включително потенциална продажба, за бизнесите си с органични млечни продукти в САЩ, сред които са фирмите "Харайзън Органик" (Horizon Organic) и "Уолаби" (Wallaby), като част от плановете си да се раздели с активи, които не се представят достатъчно добре.