В община Опака имаме няколко социални проекта за предходния програмен период, като едни от най-важните са "Топъл обяд" и "Патронажна грижа +", заяви заместник-кметът на община Опака Бахар Мустафова по време на конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще", която се провежда днес в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Търговище.
Тя разказа, че проектът "Топъл обяд" в община Опака е започнал на 1 септември 2018 г. с идеята да се осигури безплатен топъл обяд за нуждаещите се . Услугата "Обществена трапезария" се е предоставяла от регистриран доставчик на услугата. Приготвянето и предоставянето на топъл обяд се е извършвало ежедневно, през всички календарни дни, като е започнало с 370 души от град Опака и населените места от общината. 
"С настъпване на СOVID -19 и в условията на извънредната пандемична ситуация, предоставянето на топъл обяд се оказа в голяма степен значима помощ, тъй като чрез нея имахме реална възможност най-бедните и уязвими хора да продължават да имат храна", сподели Мустафова. 
Тя допълни, че от 2 ноември 2022 г. по настоящия проект са продължили да предоставят топла храна като местна дейност, а най-нуждаещите се лица/деца са определени след подбор. Проектът е приключил на 26 януари т.г. с 322 лица и деца в риск от община Опака.
"Предстои кандидатстване за новия програмен период, където се надяваме да обхванем 400 човека", посочи заместник-кметът на Опака.
По отношение на проекта "Патронажна грижа +", който започва през 2021 г. в община Опака с 5 домашни санитари и 15 потребители, към това число трима назначени към държавна делегирана дейност (ДСХ), Мустафова информира, че стойността е в размер на 68 044 лева за периода от 2 юли 2021 г. до 1 август 2022 г. След което този проект е удължен с 6 месеца до 2 февруари 2023 г. на стойност 34 022 лева.