Папа Франциск каза, че войната в Украйна е "абсурдна и жестока" и призова за спиране на огъня и за преговори. Призивът той отпрани два дни преди първата "годишнина" от войната в Украйна, предадоха световните агенции. 
На седмичната си обща аудиенция Франциск каза, че се отбелязва "тъжна годишнина" и че той е "съпричастен с мъченическия украински народ". Папата добави, че "истинска победа" в Украйна "не може да се построи върху руини". 
"На 24 февруари ще се отбележи първата годишнина от инвазията в Украйна, една година на една абсурдна и жестока война. Една тъжна годишнина", подчерта Франциск.
"Призовавам всички, които имат власт върху страните, да се ангажират конкретно за прекратяване на конфликта, за постигане на прекратяване на огъня и за начало на преговори за мир", допълни папата.
"Равносметката за мъртвите, ранените, бежанците, икономическите и социалните щети говори сама по себе си", допълни папата, който от една година не веднъж призоваваше за мир, като същевременно се опитваше да запази диалога с Москва, отбелязва Франс прес.
"Ще може ли Бог да прости за толкова престъпления и насилие? Нека останем близки до мъченическия украински народ, който продължава да страдат и да се запитаме дали беше направено всичко, за да се спре войната", каза папата.
Папа Франциск планираше да посети Киев и Москва в опит да намери изход от войната в Украйна, но този план така и не се реализира досега, отбелязва Франс прес.