САЩ разрушиха архитектурата на международната стабилност, като престанаха да спазват задълженията си и отхвърлят предложенията на Русия за глобалната сигурност, заяви днес председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, цитиран от Ройтерс.
Думата, долната камара на руския парламент, днес ще разгледа проектозакона на президента Владимир Путин за преустановяване на участието на Москва в Договора за Нов СТАРТ. Очаква се руските парламентаристи да одобрят документа.
В пространна реч вчера Путин очерта спирането на действието на знаковия договор като предупреждение за Украйна. Това стана в момент, когато президентът на САЩ Джо Байдън обеща да продължи да подкрепя Украйна с наближаването на първата годишнина от началото на руската инвазия.
"Като престанаха да изпълняват задълженията си и отхвърлиха нашите предложения по въпросите на глобалната сигурност, Съединените щати разрушиха архитектурата на международната стабилност", заяви Володин в "Телеграм". "Те потопиха света в състояние на конфликти и предизвикателства", допълни той.
Москва редовно обвинява Запада, на първо място САЩ, че държи Украйна като заложник, и повтаря, без доказателства, че мисията на Русия е да "демилитаризира" и "денацифицира" съседка.
Киев и западните лидери, включително Байдън, който посети украинската столица в понеделник, отхвърлят тази теза като необоснован претекст за заграбване на земя от страна Русия и казват, че Путин трябва да бъде принуден да загуби при предприетата от него инвазия.