През май 2022 г. Областна администрация - Търговище участва в процедура за финансиране от Агенцията за хората с увреждания (АХУ) с проектно предложение "Създаване на подходяща работна среда за служител на Областна администрация - област Търговище с трайни увреждания". Бе сключен двугодишен договор на стойност 3330 лева. Конкретният резултат от проекта е оборудвано работно място за служител на Областна администрация - Търговище с трайни увреждания, създадена подходяща работна среда, осигуряваща здравословни и безопасни условия на труд. Това каза заместник-областният управител на Търговище Валери Симеонов на конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще", която се провежда днес в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Търговище.
По думите му важно и положително е да се отчете, как реализираните проекти и успешните резултати в изминалия период са помогнали и помагат за развитието на общините и бизнеса в региона, за промяна на облика на градовете и селата в областта, за опазването на околната среда и подобряването на качеството на услугите. 
Според Симеонов за успешното развитие на всяка област е необходимо да се определят силните ѝ страни и характеристиките, които я отличават от останалите, за да се наблегне върху тях, като при реализацията на проекти това е много важно за целия бъдещ период.
"Няма да говоря за ниво на безработица, демография и други, защото и при нас, като подобните на нас области, положението е ясно. Ще посоча само няколко акцента, които считам за особено важни и които поставям в основата на устойчивото развитие на региона", заяви заместник-областният управител на Търговище, отбелязвайки  подобряването на транспортната инфраструктура и създаването на предпоставки за добър икономически климат като едни от първите важни условия за успешни бизнес проекти и привличане на инвестиции.
По думите на Симеонов за област Търговище е много важно да бъдат създадени условия за устойчиво развитие на туризма, "защото историческите и природни дадености (на областта) са добра предпоставка, но възможностите все още остават неоползотворени". 
Според него неслучайно област Търговище на няколко места е наречена "бисерът на Българския Североизток". Тя е разположена в Североизточна България и включва 5 общини - Търговище, Попово, Омуртаг, Антоново и Опака. "По площ и население Търговище е един от малките градове в България, но географското му положение е естествено кръстовище към Изтока и Запада, Севера и Юга и това му отрежда стратегическо място в страната", подчерта Симеонов.
Заместник-областният управител изтъкна, че област Търговище има добро природо-географско и транспортно-комуникационно местоположение, висока концентрация на чужди инвестиции, нарастващ дял на преките чуждестранни инвестиции въпреки икономическата криза. Той посочи и наличието на свободна квалифицирана работна ръка, разнообразен почвено-климатичен и релефен комплекс, благоприятстващ развитието на селското стопанство, добри условия за интензивно и екологосъобразно земеделие, добре развита пространствено пътна мрежа с гъстота над средната за страната, благоприятен комплекс от съхранена природна, антропогенна среда и биоразнообразие, потенциал за по-широко използване на ВЕИ, газификация на областта, добре развита мрежа от културни институции, съчетание на рекреационни ресурси – минерални води, гори, водни площи, природни забележителности, потенциал за развитие на културен, еко, селски и друг вид туризъм. "Остава всичко това да бъде показано и реализирано", коментира Симеонов.
"Всички представители на местната власт, НПО, бизнеса, знаят, че в лицето на Областна администрация - Търговище имат надежден партньор за осъществяването на добрите и полезни идеи в името на добруването на нашите съграждани. Защото само по този начин, чрез добър диалог и успешно партньорство, може да се постигне просперитет на нашия регион", заключи Валери Симеонов.
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще".