Анализаторите на американската банка "Ситигруп" (Citigroup) повишиха леко прогнозата си за растеж на глобалната икономика, като сега очакват по-мекото й "приземяване", но все още предвиждат световната икономика да нарасне с най-бавния си темп от 40 години. Това пише в най-новия доклад на "Ситигруп", относно икономическите перспективи през 2023 г., съобщи Ройтерс.
Банката сега предвижда забавяне на глобалния растеж тази година до около 2,2 на сто, което е с 0,25 процентни пункта повече от предходната оценка, което се дължи на подобряващите се макроикономически тенденции. Експертите обясниха, че предпазливият им песимизъм се дължи на по-силните и по-ясни икономически перспективи пред Китай, стагнацията в еврозоната, вместо рецесията, очаквана по-рано, както и на устойчивостта на американската икономика.
Икономистите на "Ситигруп", водени от Нейтън Шийтс, алармират, че упоритата, висока инфлация по света може да възпре растежа.
"Според нашите изчисления глобалната обща инфлация все още се движи някъде в диапазона 6-7 на сто, доста над целите на централната банка", каза Шийтс.
В унисон с възгледите на "Банк ъв Америка" (Bank of America) и "Голдман Сакс" (Goldman Sachs) от миналата седмица, "Ситигруп" също обяви, че очаква Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да повиши лихвите още три пъти тази година, а нивата на основните лихвени проценти да надхвърлят 5 на сто.
В световен мащаб американските борсови индекси отчетоха силни печалби в началото на годината, след слабите резултати през 2022 г., заради очакванията, че инфлацията е достигнала максимум, че Китай отваря отново икономиката си, а поредицата увеличения на лихвените проценти ще бъдат прекъсната. След като нови макроикономически данни обаче показаха, че инфлацията е по-устойчива, отколкото се смяташе, централните банки, включително УФР, сигнализираха за нови повишения на лихвите.
Растежът на реалния брутен вътрешен продукт на еврозоната може да отслабне до 0,5 на сто през 2023 г., след като се повиши с 3,2 на сто през 2022 г., пише още в доклада на "Ситигруп". 
Във Великобритания банката очаква икономиката да се свие с 1 на сто тази година, след като нарасна с 4,3 на сто през 2022 г.