Днес ни предстои да разгледаме постановлението за изменение и допълнение на устройствения правилник на Държавния авиационен оператор, с което ще му се възложи да извършва полети за осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух. Това съобщи служебният премиер Гълъб Донев в началото на днешното редовно правителствено заседание.
"Нямаме съмнение, че това е работещо решение в полза на българските граждани", коментира той.
Гълъб Донев каза още, че остават по-малко от 40 дни до 2 април, датата на поредните предсрочни парламентарни избори. С това се ускорява темпото и сложността на задачите, които трябва да решаваме в рамките на правомощията ни като служебно правителство, отбеляза премиерът. Именно в тези рамки правим необходимото, за да подпомогнем основния компетентен орган - Централната избирателна комисия, за адекватната подготовка и провеждането на изборите, допълни Донев. Той каза, че правителството действа в изпълнение на законите, въпреки че последните промени в Избирателния кодекс очевидно пораждат неясноти и практически трудности.
"Ще изпълним нашите задължения, но отговорите на всички основни въпроси - каква ще бъде избирателната активност, какво доверие ще засвидетелстват гражданите на отделните участници и каква конфигурация ще се получи в 49-ото Народно събрание, зависят единствено и само от партиите и коалициите", каза премиерът Донев. Той напомни ясната позиция, че служебният кабинет не се намесва в предизборната кампания и не работи "за" или "против" една или друга политическа формация. От 49-ото Народно събрание очакваме да формира устойчиво парламентарно мнозинство, а не тематични коалиции, и да излъчи работещо редовно правителство, каза още Донев. Той подчерта, че огромното мнозинство от българските граждани очакват бъдещите народни представители своевременно да разгледат и приемат неотложните закони, свързани с присъединяването към Шенгенското пространство, приемането ни в еврозоната и реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост.
Гълъб Донев отбеляза, че в оставащите 40 дни партиите и кандидатите за народни представители разполагат с време и възможност да спечелят доверието на избирателите с ясни политически послания. Продължаваме да работим за решаването на реалните проблеми на хората, заяви служебният премиер.