По случай един от най-почитаните празници преди Великден - Сирни Заговезни, старозагорското читалище „Св. Климент Охридски“ организира творчески ателиета за  изработване на  стрели (бутурници). Това съобщават на официалната Фейсбук страница на институцията. Желаещите да изработят сами емблематичните стрели могат да го направят на 24 февруари в залите на читалището. Материалите ще бъдат осигурени на място.
Работилниците ще бъде под ръководството на майстор, който ще показва как присъстващите сами да изработят традиционна българска стрела. Организаторите канят малки и големи да спазят традицията и да се забавляват, докато творят.
Творческото ателие „Стрела за Заговезни“ е част от проект „Имането“ на Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“, финансиран от Национален фонд „Култура“.
Сирни Заговезни е важен зимно-пролетен празник в народния календар. С него се поставя началото на постите преди Великден. Празникът бележи границата между зимата и пролетта - символизира възраждащата се природа. Един от популярните обичаи е хвърляне на стрели. Всеки ерген изстрелва с лък запалена стрела в двора на момата, която си е харесал.