Анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 г. ще представи днес началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Във форума ще участват президентът Румен Радев и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.
След представянето на анализа, ще бъде открита годишната конференция на началника на отбраната на тема: „Предизвикателствата на текущата среда за сигурност и процесите в НАТО към готовността и развитието на способности на Въоръжените сили“. „Ние, като Алианс, следва да продължим да усилваме своя възпиращ и отбранителен потенциал в отговор на сегашните и бъдещи заплахи, а не да оставаме обвързани с концепциите от миналото“, заяви Стоянов на редовната среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО, която се проведе по-рано този месец.
Конфликтът в Украйна показва, че решаващи за успеха са ситуационната осведоменост, бързият обмен на информация, маньовър и устойчива логистика. Това заяви адмирал Емил Ефтимов миналия месец в изказването си по време на заседанието на Военния комитет на НАТО в Брюксел. По време на форума заместник-генералният секретар на алианса Мирча Джоана коментира, че целта два процента от БВП на страните от НАТО да бъдат осигурявани за отбрана вече не изглежда като таван, а като средна величина.
Във форума днес ще участва и висшият команден състав на Българската армия, генерали и офицери от видовете Въоръжени сили, директори на дирекции в Щаба на отбраната и Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.