Поради редица сигнали за нарушения изпълнителният директор на Ел Би Булгарикум е освободен от длъжност. Решението е взето на заседание на Съвет на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК). Това съобщиха от пресцентъра на компанията. 
В ДКК е постъпила информация, че веднага след избирането му на поста, Николай Маринов закупува моторни превозни средства. Избраната фирма не е оторизиран дилър. В сигнала се твърди, че сумата за превозните средства е силно завишена, се отбелязва в съобщението. От ДКК посочват още, че също така, малко след встъпването му в длъжност, „Ел Би Булгарикум“ започва да закупува суровина от фирма, която е новорегистрирана (през месец декември 2022 г.). Има индикации, че цената, на която доставят млякото, е силно завишена. 
Дългогодишни работници от производствената база във Видин подават сигнал в ДКК, че качеството на суровината е значително занижено. Отделно, най-вероятно за да се генерират по-големи доставки от фирмата-доставчик, „Ел Би Булгарикум“ се презапасява с готова продукция, която трудно може да бъде пласирана преди да изтече срокът ѝ на годност. От изпълнителният директор на ДКК е назначена проверка по всички сигнали, която е възпрепятствана с редица молби за отлагане във времето и непредоставяне на документи. 
В тази връзка на Съвет на директорите на ДКК е взето решение за освобождаване на изпълнителния директор и председателя на Съвета на директорите на „Ел Би Булгарикум“ и е разпоредено стартирането на проверка. От ДКК заявяват, че при избора на изпълнителния директор са спазени всички публични процедури, но при сигнали за нередности ще се вземат категорични мерки.
В интервю за БТА Николай Маринов предположи, че освобождаването му от длъжност е заради обявеното решение за намаление на цените на продуктите на компанията. В отговор на въпрос той напомни, че компанията е самостоятелно търговско дружество и оперативните решения се вземат от ръководството ѝ, и затова не трябва да се прави съгласуване на решението за намаление на цените с принципала на компанията - Министерството на икономиката и индустрията.