Над 70 произведения - фотографии, триизмерни пространствени обекти и видео инсталацията „Вакуум“ на Юлиян Табаков, обединени в цикъла „Генезис“, ще бъдат показани в Художествената галерия в Русе от 28 до 30 март и това е първата изложба от едноименен 7-месечен цикъл, който художникът ще представи в Русе, Пловдив, Варна и София.
Изложбата включва фотографска серия, създадена основно в годините на Ковид-19; видео инсталация по произведението „Ad Infinitum“ („Към безкрая“) на баща му - диригентът Емил Табаков, писано в Япония през 80-те години и вдъхновено от пътуване срещу изгряващото слънце; обекти, за направата на които Юлиян Табаков използва слонска опашка; птиче гнездо; палто от естествена леопардова кожа; пеперуди; овъглено дърво и детска играчка от 19 век.
„Тази изложба е много лична и силно емоционална като заряд. Повечето фотографии и обектите са създадени през 2020 и 2021 - време, в което минах през 9-те кръга на Ада. Приемам я за наблюдение на моето вътрешно състояние, без да съм сигурен, че все още мога да го обема изцяло“, казва Юлиян Табаков.
Той е визуален артист. Образованието му включва сценография в Национална художествена академия в София и изящни изкуства в някои от най-добрите висши школи в Париж и Лондон. След 2002 година се установява в Швеция и България, където осъществява сценографски и костюмографски проекти за над 60 театрални и оперни постановки, игрални и документални филми. Илюстрира детски книги и стихосбирки, режисира художествено-документални филми. Има самостоятелни изложби и участия в колективни представяния в България, Швеция, Чехия, САЩ.
Някои от най-популярните му проекти са „Три сестри“ - авторски спектакъл по А.П.Чехов, пространствените инсталации „Мигновения“ и „Портрет на умиращ титан“ - серии фотографии и триизмерни обекти, документалния филм „Цветанка“. Сред наградите му е призът „Стивън Доханос“, за рисунка „За по зелена планета“ Society of Illustration NYC и награда „Аскеер“ за костюмография на спектакъла „Идиот 2012“ по Достоевски. Отличен e със „Златен век“ за принос в развитието на българската култура.
Сред подкрепилите финансово изложбения цикъл „Генезис“ и отделните негови серии са Министерство на културата, Национален фонд „Култура“, Съюзът на българските художници и частни дарители.