Германски министри посетиха райони, засегнати от опустошителните земетресения в Южна Турция, за да подчертаят подкрепата на Берлин за жертвите и усилията за реконструкция, съобщи Ройтерс.
Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок и министърът на вътрешните работи Нанси Фезер са в Турция, за да изпратят посланието, че "нашето съчувствие не се ограничава с  думи и няма да намалее дори ако катастрофата и последиците от нея са сменени с други заглавия в новините", както каза Бербок.
Оглеждайки опустошението, Бербок заяви, че "едва ли може да изрази с думи как се чувства". Министрите обявиха, че германското правителство ще изпрати още 50 милиона евро помощ за Турция и Сирия, което прави общата сума, отпусната от Германия след земетресението 108 милиона евро.
Германия, която е дом на най-голямата турска диаспора в света, изпрати повече от 340 тона помощ, включително палатки, одеяла и генератори в помощ на оцелелите от земетресенията, при които загинаха над 47 000 души в Турция и Сирия. Освен това Германия предлага бързи 90-дневни визи за Шенгенското пространство за жертви, които искат да посетят семействата си в Германия.
След посещение на палатков град край Кахраманмараш, близо до епицентъра на труса, Фезер заяви, че видяното „просто е разбило сърцето й“.
Министрите разговаряха с представители на германски хуманитарни организации и с пострадали от земетресението в град Пазарджък, включително с 16-годишно момче, което помогнало на малкия си брат да се спаси от унищожената им къща.
Не са планирани разговори с представители на турското правителство, но министрите заявиха, че техните правителства са в тесен контакт.