Държавен куклен театър Стара Загора получи дарение на ново оборудване от Ротари клуб „Стара Загора-Берое“. Новите машини бяха връчени днес на директора на културната институция Дарин Петков от Лилия Михайлова, президент на Ротари клуб „Стара Загора-Берое“.
„Благодарни сме за дарението, тъй като оборудването, което получихме, е безкрайно полезно и е в наша помощ, с него ще създаваме нашите нови продукции. С тях ще възстановяваме и поддържаме старите декори, за да бъдат те още по-красиви за нашите постановки“, каза Петков.
Ателиетата получиха машини и инструменти, които значително ще подпомогнат дейността им. Помощта се състои от две специални шевни мешини- петконечен оверлог и шевна машина за прав шеф, автоматична ножица и още 5 комплекта ръчни ножици, настолен циркуляр и инверторен електрожен.
"Една от нашите основни мисии, освен здравеопазването, е образованието. Именно затова каузата ни е насочена срещу агресията, емоционална или физическа, в училище и не само, както и за намаляване и изкореняване на употребата на наркотични вещества сред младите хора“, поясни Михайлова. От думите ѝ стана ясно, че част от средствата по проект "Работилница за кукли" са събрани по време на декемврийска дарителска вечер, организирана от Обществен дарителски фонд.
В подкрепа на каузите Кукленият театър в Стара Загора ще възстанови спектакъла си „Без изход - изповедта на един наркоман“.  Пиесата е предназначена за ученици от 6 до 12 клас с цел превенция на зависимости. За да бъдат обхванати и по-малките деца, културната институция ще създаде и спектакъл, чиято цел ще бъде насочена срещу насилието в училище - било то физическо или вербално, посочи Дарин Петков. И двата спектакъла ще бъдат със силна социална насоченост със средствата на художественото произведение към младите хора.
Проектът "Работилница за кукли" е част от Националната кампания на Ротари България. Той ще се изпълнява съвместно с Държавен куклен театър-Стара Загора, чрез чиито постановки ще се търси по-голямо въздействие върху подрастващите за справяне с проблемите, които владеят ежедневието на подрастващите.
На официалното връчване на дарението в Кукления театър присъстваха още заместник кметът на община Стара Загора Надежда Чакърова, Жоро Добрев от Ротари клуб и Катя Дянкова от Обществен дарителски фонд.