Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че главна цел на Русия е да гарантира, че ядреният паритет със САЩ продължава да се зачита, предаде руската агенция РИА "Новости".
Песков направи това изявление часове след като руският президент Владимир Путин каза, че Русия ще преустанови временно участието си в договора "Нов СТАРТ" за контрол на стратегическите нападателни оръжия, ограничаващ броя на ядрените бойни глави, които както Русия, така и САЩ могат да разполагат.
"Главна цел на президента и нашата страна е да гарантираме, че ядреният паритет продължава", каза Песков, цитиран от ТАСС. Той разговаря с представители на държавните новинарски агенции на Русия след обръщението на Путин към двете камари на руския парламент.
Договорът "Нов СТАРТ" е последният останал в сила договор за ядрените оръжия между Русия и САЩ - двете най-големи ядрени сили в света.
Песков каза, че Кремъл в момента подготвя документ за преустановяване участието на Русия в договора, който след това ще бъде изпратен в парламента за формализиране на тази стъпка.
Путин отмени днес и закон от 2012 г. относно руската външна политика, в който се споменава договорът "Нов СТАРТ".
Песков каза, че Кремъл ще обнародва нова Концепция за външната политика на Русия през следващите дни. В отговор на журналистически въпрос струва ли си да се чака оповестяването на този документ в деня на обръщението на руския президент или това ще стане в близките дни, Песков отговори: "В близките дни".