Регионална библиотека „Пенчо Славейков” има ново електронно издание, което е достъпно за читателите на интернет страницата ѝ. То бе представено официално днес като част от програмата за отбелязването на 140-годишнината на културната институция. Посветено е на „Варненските музиканти и нотопечатници от втората половина на ХIХ век до 1944 г.“ и е със съставители проф. д-р Константин Кукушев и Росица Тодорова.
Изданието обхваща голям период от време, в който Варна се е изграждала като град след Освобождението, каза проф. Кукушев. Той смята, че кулминацията на възраждането са първите народни музикални тържества през 1926 г. и развитието им до международни фестивали. Родоначалниците на тази култура са учителите по музика, които преподават и създават собствено творчество, каза още той.
Всички представени материали в изданието са от богатия фонд на библиотеката, а изображенията са от дигиталната ѝ колекция, съобщи при представянето Росица Тодорова. Оформлението е в тематични раздели, посветени на учителите по музика, композиторите и издателствата, които отпечатват ноти. Чрез хипервръзки се достига до допълнително съдържание със снимки и произведения на представените личности. Българската композиторска школа, която започва да се изгражда в началото на ХХ век, е представена с Добри Христов, Александър Кръстев и Милан Митов.
Искахме да покажем музикалното минало на града, посочи съставителката, но добави, че изданието не претендира за всеобхватност. Тя демонстрира пред присъстващите раздела за учители, сред които е и Стоян Бешков - създател на първия ученически хор и ръководител на катедралния хор във Варна. Показано е издание на печатница „Луи Нитче“ на сборник с 24 негови песни, сред които е „При люлката“, смятана за първата приспивна песен, написана след Освобождението, каза Тодорова. В изданието може да се чуе и аудиозапис на Бешков, познат като много добър певец. В началото на ХХ век немска фирма е записала на плоча негови изпълнения на народни песни, сподели още тя.
Разделът, посветен на издателствата, съобщава, че първата българска печатница във Варна „Наставник” се открива през 1879 г. и е собственост на Рашко Блъсков. Местните печатари и книжари идват от различни краища на страната, дори и чужденци, които решават да се установят в града. Рашко Блъсков, Георги Бакалов, Кръстьо и Никола Мирски, Кънчо Николов, Никола Петров, Коста Евстатиев, Луи Нитче и Ярмолински, Димитър Костакиев, Илия и Владимир Блъскови допринасят за оформянето на Варна като книжовен център, казва се в изданието. Обърнато е специално внимание на четири издателства, печатали ноти през периода на изследването.
Във фоайето на библиотеката е подредена изложба, посветена на новото електронно издание. В нея може да се види каталог на „Луи Нитче“, както и сборника с 24 песни на Стоян Бешков, грамофонни плочи, от които посетителите имаха възможност да чуят музика на Добри Христов.