Февруарското издание на бюлетина JRC MARS - Глобална перспектива за Северна Африка вещае труден сезон за зърнените култури, тъй като големи части от Магреба са засегната от трайна суша, въздействаща отрицателно върху потенциала за добив, пише Европейската комисия.
Това е довело до цялостно забавяне в развитието на културите и натрупване на биомаса под средното в повечето от основните региони за отглеждане на зърнени култури в Мароко, широк пояс в Алжир и североизточните и централните региони на Тунис.
Според бюлетина, спешно е необходим дъжд, за да се избегнат допълнителни загуби.
В Мароко засушаването е причинило забавяне на засаждането, намаляване на посевната площ и натрупване на биомаса под средното в повечето земеделски райони. Зърнените култури са в напреднала вегетативна фаза.
В Алжир почти всички основни производствени зони се представят под средното ниво. Сеитбите са закъснели с 2-3 седмици в източните райони и с близо 10 дни в централните и западните райони. Зърнените култури са във вегетативен стадий.
В Тунис натрупването на биомаса е под или доста под средното в много важни региони за производство на зърнени култури, със значителна възможност за провал на реколтата в регионите Силиана и Загуан. Зърнените култури са в късна вегетативна фаза.
В Либия реколтите са в добро състояние като цяло. Периодът на цъфтеж е на път да започне в западните крайбрежни райони, докато зърнените култури са в началото на цъфтежа в източните крайбрежни райони.
В Египет по време на периода на цъфтеж натрупването на биомаса е над средното ниво във всички основни региони за производство на зърнени култури, благодарение на благоприятните климатични условия и предимно напояваната обработваема земя.