Предизвикателството пред утрешния ден е възникването на глобална средна класа каза по време на форума "Преди утрешния ден - началото" Христо Пирински, професор в департамента по бизнес на Университета на централна Флорида и директор на финтех програмата към университета.
Всеки човек днес живее много по-добре от средата на 17 век. Само Китай извади над 500 милиона души от бедността през последните 20 години. Стигаме да ситуации, в които основните нужди на всеки човек на планетата ще бъдат задоволени. Това е важно за бизнеса, защото създава нов вид потребител и нов вид инвеститор, посочи Пирински в лекцията си на тема "Изчезването на бедността като световна тенденция и как това променя бизнеса".
Бизнесът е изправен пред шока да продава стоки на човек, "който има всичко". Да вземем например ресторантския бизнес - да получиш просто добра храна вече не е достатъчно. Хората отиват в ресторанта, за да консумират не само храна, но и историята на храната, каза Пирински.
Втората тенденции е свързана с инвестициите. В момента стотици милиони хора от средната класа чакат да бъда допуснати до капиталовите пазари. Те имат свободни доходи и търсят добра инвестиция. Самите пазари обаче не са готови да ги посрещнат. Когато сега хората в България забогатяват, те си купуват втори апартамент или къща на морета, а същевременно имаме млади предприемачи, които търсят инвестиции в чужбина. Разрешаването на тази парадокс би бил добър за всички. Това в САЩ става чрез така наречените финансови съветници или посредници, които да насочват хората с пари към перспективни отрасли на икономиката. България също би могат да спечели много, ако успее да развие тази сектор на финансовия  пазар, посочи Пирински.
От няколко години в "Елаците-Мед" използваме електрически багери и сонди, посочи Доминик Хамерс,изпълнителен директор на "Геотехмин" ООД  в изказването си на тема "Адаптация на бизнеса в ерата на големите технологични промени". Изкуственият интелект би довел до по-добро проектиране, намаляване на рисковете на терен и до откриване грешки на строителния дизайн, преди да започне самото строителство. За нашата работа обаче са най-важни хората и се надявам през следващите десет години да не казваме, че роботите са ни заменили напълно, допълни той Хамерс.
Според д-р Мариана Тодорова изкуственият интелект ще промени всички индустрии и бизнеси, но и всички видове власти. Тя е футуролог, доцент в Института по философия и социология към БАН. По думите и в бъдеще медицината от реактивна наука ще стане силно превантивна, ако използваме устройства които измерват нашите здрави показатели. Тези показатели могат да се изпращат редовно на платформи, които ще откриват заболявания в ранен стадий, допълни тя. Сателити пък ще следят как се развиват селскостопанските  култури, състоянието на посевите и да се прогнозира каква ще е реколтата, посочи още Тодорова.
Екипът на българския суперкомпютър изчислява модели на климатичните промени и как ще се развият всички компоненти на климата, посочи пред участниците във форума Кирил Кирилов, оперативен мениджър на българския петаскейл суперкомпютър DISCOVERER. Работим и в създаването на нови, т.нар "2D" материали, дебели само един атом. Те променят свойствата си според средата. Има частици преносители на енергия, които имат свръхниска консумация. Това ще помогне за създаване и работата на нанороботите, които могат да се групират според нуждите, заяви Кирилов. Обучаваме млади таланти в областта на компютърните науки, които четат лекции във САЩ и в Австрия, но вече  и в България, каза още той и допълни, че екипът на суперкомпютъра ще инсталира квантов стимулатор, защото сегашните компютри не могат да решат много от задачите. Има  млади хора, които правят "дигитален двойник" не само на градовете, но и на цялата планета, заключи Кирилов.
Делът на икономиката, в който хората работят изцяло дистанционно, дори и от друга часова зона, ще се увеличава. В него хората не работят на трудов договор, нямат дори и физически досег до компанията, каза Пламен Цеков, управляващ партньор в "Мусала Софт" в изказването си на тема „Възходът на човешкия облак" по време на форума.
При дистанционната работа разходите са с по-нисък дял -  работещите могат са с пълна или частична заетост. Хората нямат нужда от офиси, те си плащат компютрите и консумативите, като включват разходите в цената на труда. Моделът позволява лесно да се намират таланти в целия свят. Ползват се умения само при поискване и се наемат специалисти само за времето, когато те трябва да изпълнят конкретна задача, посочи Цеков. За да се справят с тази тенденция малкият и среден бизнес трябва да се обърнат към дуална система да наемане на хора. Да има постоянен екип - ядро на фирмата и "еластичен екип" от фрийлансъри. Нужна обаче добра култура на отдалечената работа и инфраструктура, заключи Цеков.